Προσοχή στις ηλεκτρονικές αγορές μέσω social media

Το τελευταίο καιρό υπάρχει σημαντική αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων από τα social media (facebook, instagram). Αυτό οφείλεται στο ότι τα καταστήματα είναι κλειστά λόγω covid-19. Υπάρχει όμως και σημαντική αύξηση στις απάτες που γίνονται κατά τη διάρκεια πωλήσεων διάφορων προϊόντων.

Παρακάτω θα δούμε τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέσω των social media 

  • Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μάθουμε τα πλήρη στοιχεία του προμηθευτή που θα μας πουλήσει το προϊόν. Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, αριθμός ΓΕΜΗ και σταθερό τηλέφωνο είναι μερικά από αυτά. Στις συναλλαγές μέσω Facebook και Instagram δεν είναι τίποτα εμφανές από τα παραπάνω και αν ο συγκεκριμένος προμηθευτής δεν έχει ούτε site δεν μπορούμε να έχουμε καμία πληροφορία για αυτόν.
  • Σημαντικό είναι επίσης να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για το προϊόν που θέλουμε να αγοράσουμε καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολλά από αυτά είναι απομιμήσεις (μαϊμού). 
  • Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν προχωρήσουμε στην παραγγελία του προϊόντος είναι το συνολικό του κόστος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα μεταφορικά, ή το κόστος αντικαταβολής, ή αν υπάρχει κάποια άλλη κρυφή χρέωση. Σίγουρα θα πρέπει να ξέρουμε και με ποιο τρόπο θα φτάσει σε μας, π.χ. με ποια μεταφορική.
  • Ίσως θα πρέπει να μάθουμε και αν έχουμε δικαίωμα επιστροφής του προϊόντος εντός μιας προθεσμίας αν δεν μας ικανοποιεί, συνεπώς θα πρέπει να ξέρουμε την πολιτική επιστροφών της επιχείρησης.
  • Επίσης θα πρέπει να λάβουμε ένα email επιβεβαίωσης της παραγγελίας μας

Κάποια επιπλέον στοιχεία που μπορούμε να προσέξουμε είναι αν μπορούμε να πληρώσουμε ηλεκτρονικά με ασφαλή τρόπο και να αγνοούμε τα προϊόντα που έχουν υπερβολικά χαμηλές τιμές. Επίσης, πολλές φορές βοηθούν και τα σχόλια που τυχόν υπάρχουν σε κάποια σελίδα μιας επιχείρησης.

Τέλος, καλό θα ήταν να μην παραλαμβάνουμε δέματα με αντικαταβολή, αν δεν αναγράφουν πάνω τα πλήρη στοιχεία του αποστολέα.

Υποβολή καταγγελιών στην τηλ. γραμμή καταναλωτών 1520 ή μέσω email στις διευθύνσεις 1520@efpolis.gr και dimea.ypanep@mnec.gr ή μέσω της σελίδας της ΔΙΜΕΑ στο Facebook: @dimea.ypanep

Facebook
LinkedIn